Vi, May 24, 2019

Aceste secole pot fi considerate Epoca de Aur a Cetăţii. La această dezvoltare uluitoare pentru Transilvania acelor vremuri a contribuit, pe de o parte aportul de forţă de muncă calificată în domeniul meştesugăresc şi o puternică organizare politică interioară, iar pe de cealaltă parte poziţia sa privilegiată, ea fiind cantonată la intersecţia unor şi o bligatorii importante drumuri medievale, şi de înlesnirile de care se bucura din partea regalităţii maghiare. Dezvoltarea sa este reflectată şi în faptul că, Sighişoara este localitatea cu cel mai vechi statut orăţenesc din Transilvania, el datând din anul1517. Numărul breslelor meşteşugăreşti se ridica în această perioadă la un număr de 25, şi acesta era comparabil cu oraşe importante din apusul Germaniei. Oraşul nu doar produce, sau nu producea doar pentru a se autoîntreţine, ci el participă ca o reală forţă la un înfloritor comerţ cu celelalte oraşe din Universitas Saxorum, cu celelalte Scaune Săseşti, cu diferite alte zone Transilvaniei, cu Ţara Românească şi Moldova, dar era şi un participant la marele comerţ. Astfel, folosindu-se de relaţiile sale cu Braşovul, a stabilit o serie de profitabile contacte cu diverse state până în zona Persiei ori a Ţărilor de Jos. Pentru aceste contacte o dovadă o constituie cele 35 de covoare orientale aflate şi azi în Biserica Mănăstirii.

Normal că această prosperitate economică de necontestat s-a răsfrânt şi asupra altor domenii ale vieţii cetăţii. Am aminti dintre acestea în special pe cele din doemniul constructiv arhitectural şi pe cel al educaţiei şi culturii. Primul aşezământ educaţional, Şcoala din Deal, era o realitate a comunităţii încă din anul 1522. Se presupune că aceasta este cel mai vechi aşezământ educaţional public. Procesul educativ era de un înalt nivel, dovada în acest sens constituind-o cei 95 de studenţi sighisoreni care au absolvit cursurile prestigioaselor, pentru acele vremuri, universităţi din Viena şi Cracovia. Şi aceasta doar între 1402-1520, când fenomenul fiind mai rar era şi mai bine consemnat.

La începutul secolului al XVI-lea Sighişoara era şi un important centru artistic. Între zidurile sale reunindu-şi activitatea mai mulţi pictori, sculptori, creatori de mobilier, artişti în piatră, bronz ori lemn, meşteri organişti sosiţi din Konigsberg, Salzburg, din Boemia ori Tirol. Aceştia îşi vor pune amprenta asupra dezvoltării arhitectonice a oraşului, însă şi asupra unor ucenici pe care îi vor educa aici. Unul dintre aceştia pare a fi Elias Nicolai, considerat de către unii specialişti ca fiind cel mai mare sculptor al barocului transilvan. Măiestria sa artistică stă dovadă în cele două biserici evanghelice: Biserica din Deal şi Biserica Manastirii, unde se mai păstrează un tabernacol, un amvon, mai multe pietre de mormânt, strane şi cristelniţe.

În plan politic Sighişoara, un oraş destul de mic, a fost adesea un factor decizional important. Printre altele, el a găzduit mai multe Diete parţiale şi o Dietă a Transilvaniei, cea din 1540, când de la Sighişoara se făcea apel către Ţările Române la o mai strânsă colaborare economică, dar şi politică în lupta antiotomană. A fost gazda unor domni vitregiţi de tron, precum Vlad Dracul (între 1431-1436 oraşul acordă găzduire voievodului Vlad Dracul, membru al Ordinului Dragonului, care venea de la Nürnberg unde fusese încoronat ca domn al Ţării Româneşti de împăratul Sigismund de Luxemburg), pe care îl ajută să acceadă la Scaunul Ţării Româneşti. De remarcat şi faptul că, în Biserica din Deal s-a încoronat un principe al Transilvaniei. De-a lungul istoriei sale, oraşul a întreţinut bune legături cu voievozii români şi, mai târziu a dus o politică favorabilă instaurării dominaţiei habsburgice. În această luptă, oraşul a fost unul dintre cei mai temuţi adversari al autointitulatului principe al Transilvaniei Rakoczi, adversar al Casei de Austria.

Oferte speciale

Club M.O.S.

Hotel Korona

Mini - Harta

Contactati-ne!

Pentru orice intrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.

Email
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon
+40 (0) 265 770 700
Telefon mobil
+40 (0) 722 100 033
 

Evenimente Speciale

16.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit.

17.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit. Nam elit ligula elit sit ipsum netus.

Newsletter

Da, doresc sa fiu informat despre cele mai noi oferta ale Hotelului Bulevard Sighisoara!