Vi, May 24, 2019

Despre Sighisoara 1

Înfăţişarea de astăzi a Sighişoarei este opera reconstrucţiei ce s-a demarat după acest tragic eveniment. Tot acum, precum pe un teren pustiu, s-a purces la refacerea tramei stradale. Cu toate răutăţile ce se abat asupra sa, oraşul şi-a păstrat totuşi importanţa politică. La Sighişoara se aleg voievozi ai Transilvaniei de către Dieta: în 1631, Georghe Racoczy şi 1658, Acasiu Barcsay.

Între 1658-1622 în Oraşul de Jos staţionează o puternică oaste turcească, iar în 1622 are loc bătălia de la Seleuşul Mare în care piere Ioan Kemeny, pretendentul la tron cu ajutor austriac.

Secolul al XVIII-lea nu este cu nimic mai blând cu sighişoreni, cronicarii vremii consemnează noile calamităţi care se abat supra cetăţii. Astfel, sunt menţionate încă două mari asedii, cel din 1704 şi din 1706. În urma lor, Biserica din Deal este incendiată, iar Bastionului Castaldo, cheia sistemului defensiv al fortificaţiei, este distrus. Urmează ca într-un apocaliptic ciclu, o epidemie de ciumă, cea din 1704, ce lasă în urma sa 4.000 de victime, şi nu mai puţin de două incendii în anii 1736 şi 1780. De parcă nu ar fi fost îndeajuns, iar Sighişoara ar fi fost blestemată, asupra sa se abate inundaţia catastrofală din 1771.

Veacul al XIX-lea este unul paşnic, după două secole de puternice zdruncinări politice şi naturale, cetatea şi zonă înconjurătoare are timp de respir. Evenimentul care tulbură apele cetăţii, de fapt unicul din tot acest secol, este bătălia din 31 iulie 1849 de la Albeşti, unde armatele revoluţionare maghiare comandate de generalul Bem au fost învinse de trupele ţariste conduse de generalul Luders.

Secolul al XIX-lea este o epocă de pace şi prosperitate. Lipsită de griji comunitatea sighişoreană îşi vede de dezvoltarea sa. Astfel, în 1862 se realizează mutarea albiei pârâului Șaeș, care trecea până la regularizare prin centrul Oraşului de Jos, provocând aici mari inundaţii. În 1873 se dă în folosinţă linia ferată Braşov-Sighişoara-Arad. Anul 1876 este unul de recunoaştere a capacităţii organizatorice şi administrative a oraşului, el devenind centrul Comitatului Târnava Mare. În 1898 se deschide circulaţia pe linia de ecartament îngust Sighişoara-Agnita şi începe să circule trenuleţul prin Oraşul de Jos.

Secolul al XX-lea curge lent, precum timpul medieval, asupra oraşului-cetate. El devine după 1918 un oraş al României Mari. În perioada interbelică, recunoscându-i-se din nou calităţile, este desemnat ca oraş reşedinţă de judeţ, deci capitală a judeţului Târnava Mare.

Oferte speciale

Club M.O.S.

Hotel Korona

Mini - Harta

Contactati-ne!

Pentru orice intrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.

Email
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon
+40 (0) 265 770 700
Telefon mobil
+40 (0) 722 100 033
 

Evenimente Speciale

16.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit.

17.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit. Nam elit ligula elit sit ipsum netus.

Newsletter

Da, doresc sa fiu informat despre cele mai noi oferta ale Hotelului Bulevard Sighisoara!